neděle 27. září 2015

Přijímací zkoušky (2015)

Během čekání na začátek školního roku mě napadlo pár (klasických) článků, které bych mohla sepsat a zveřejnit. Nevím, jak moc velkou budou mít informační hodnotu, asi ani nebudou moc dlouhé, ale třeba to někomu pomůže :D I když už to psali asi všichni, takže to nebude nic nového.

Vidím to na:
- přijímací zkoušky
- proč medicína + další "moje" školy
- zápis + něco ke kolejím + adapťák

Vrhněme se tedy na první věc :)

Na medicínu se lze dostat několika způsoby. Pokud máte super výsledky ve škole po celé čtyři roky, mohou vás vzít na průměr (bez přijímaček neberou snad jen na 2. LF a na 3. LF jen za zvláštních podmínek). Každá z fakult má různou hodnotu maximálního průměru, ale ta se stejně ještě sníží, protože se tam hlásí dost lidí s velmi dobrým průměrem. Tudíž já se se svým 1,19 (některé fakulty berou do 1,20) nikde nechytala :D
Další možností jsou pak přijímací zkoušky, na které se buď naučíte nebo stejně jako já zvolíte cestu náhody alias "mám fakin' štěstí" :D
Moje oblíbená metoda "Som čarovný"


Jak se připravit na zkoušky
Určitě dobrou věcí je si za maturitní předměty zvolit dva ze zkouškové trojice biologie-chemie-fyzika. Rozhodně to přípravu dost usnadní, protože nebudete muset svůj čas dělit mezi maturu a přijímačky. Já měla kombinaci biologie-chemie, k tomu i z obou předmětů semináře (biosem mi v tomhle velmi pomohl, protože jsem konečně dostala učitelku, která nám každé téma neosekala na "základy pro všechny").
Dále asi všechny školy nabízejí přípravné kurzy. K těm nemám moc, co říct, protože když jsme se o tom doma bavili, tak mi rodiče řekli: "Když budeš chtít, tak se všechno naučíš sama a žádný kurzy nepotřebuješ.". Navíc jsou dost drahé. Z mého okolí na ně chodili 3 lidi, všichni na 1.LF a výsledkem budiž to, že dva z nich se nedostali na žádnou medicínu a třetí šla stejně bez přijímaček. A moc pochvalně se o tom nevyjadřovali. Ale záleží na každém :)
Užitečnou věcí jsou fakultami vydávané modelové otázky. Pokud to myslíte vážně, tak je určitě doporučuju! Já sama měla modelovky z Plzně (velmi příjemně vyhlížející tenké knížky s nezákeřnými otázkami) a pár dní před zkouškami na 1. LF se mi do ruky dostaly i její modelovky (varianta 3 knížky - nazvala bych to výtvorem pekelným). Jak moc se mi osvědčily si můžete přečíst o něco níže :) Ale jsou dobré i jen na procvičování a zjišťování mezer či okruhů, které se u přijímaček budou vyskytovat.

A ještě doporučuju se na netu dobře informovat o přijímačkách, i se poptat aktuálních studentů, abyste byli dostatečně vyzbrojeni. Já to neudělala a pak jsem se třeba na přijímačkách na PřF divila, že se píše všeobecný test a co má zatraceně za části :D A největším překvapením byla jedničková multiple-choice a bezkalkulačkovost, to mě odrovnalo :D


A teď už k přijímacím zkouškám.


Den D aneb co-to-sakra - 1. LF
1. LF nebyla úplně mojí vytouženou školou, takže na přípravu jsem se dost vykašlala, na informace jsem se dost vykašlala a v hlavě jsem měla akorát to, že vůbec netuším, kde najdu Oční kliniku a že to bude trvat šíleně dlouho.
Nejdelší je chemie (bůh ví proč, prohodila bych s fyzikou), pak fyzika a nakonec biologie - ta trvá "jen" 1,5 hodiny. Všechny tři předměty pak mají 100 otázek.
U zkoušek nemůžete mít PSP a - což je nejhorší - ani kalkulačku. Vzhledem k tomu, že já jsem od šesté třídy měla kalkulátor přilepený k ruce, tak jsem den před přijímačkama strávila doháněním svých matematický mezer. A řeknu vám, výpočet pH bez kalkulačky je fakt chuťovka :D
Ze samotných testů si akorát pamatuju ten pocit marnosti a totálního prázdna. Chemie ještě docela šla. U fyziky jsem se ze začátku snažila vypočítat aspoň příklady (ale to bych si musela pamatovat i ty nezákladní vzorečky), což jsem vzdala po té, kdy jsem vítězoslavně konečně spočítala masakrální stavovou rovnici a zjistila jsem, že jsem zapomněla jednu veličinu převést. Pak už to byla jen Sportka a soutěž o nejkrásnější vzor v těch zatracených kroužcích. A biologie už jenom marnost nad marnost a zoufalé lovení aspoň něčeho (protože modelovky pro bio jsem si přečetla jednou celé! *slow clap*).
Byla jsem tak vycucaná a unavená a bylo mi tak špatně, že jsem po příjezdu domů jen spala :D
Asi jsem to moc prožívala. Ale ono vás hodně znejistí i to, že všichni kolem vás všechno umí, modelovky by odříkali i pozpátku a jestli ne, tak to aspoň dobře hrají :D

Nakonec jsem o tři dny později po Plzni zjistila, že jsem zázrakem přijatá. Zachránila mě chemie a bonifikace z matiky, přijata jen o jeden bod :D

Ještě k testům - letos prý poprvé nebyly testy přesně z modelovek. Jelikož já je neuměla, tak vám to nemůžu potvrdit, ale moc jednoduché to fakt nebylo.

Den D aneb bring-it-on - LF Plzeň
V Plzni byly o dost milejší přijímačky, dle mého soudu. Méně otázek (50), méně času (ale neuvěřitelně dostačující; myslím, že to bylo 1,5 hodiny na každé? Ale třeba chemii jsem měla za 20 minut, bio za půl hoďky... Oni i sami to zkracovali, když všichni byli hotoví.). Taky to asi byly nejjednodušší zkoušky ze všech 4, co jsem dělala :D
Chemie a fyzika úplně odpovídali modelovkám - cestou do Plzně jsem si ještě projížděla obecnou chemii a to samé slovo od slova, prvek od prvku, číslo od čísla jsem měla v testu. U fyziky možná změnili čísla, tu jsem si tak nepamatovala.
Biologie byla naopak úplně odlišná od modelovek, ale pořád zůstávala v rámci gympláckých osnov, nic složitého, pokud jste se dobře připravili.
Proto vážně investici do modelovek doporučuju, i když nemůžu zaručit, že tohle bude i příští rok :) Ale nic za to nedáte.

Výsledkem bylo přijetí - žádný bodový zázrak, ale ani to nebylo těsně jako u jedničky, hezký střed. No, na zubaře bych se nedostala :D Naštěstí jsem nechtěla.
Samozřejmě jsem měla velkou radost a o dva dny později se definitivně rozhodla pro medicínu v Plzni :)

A to jsem tu školu ještě vlastně ani neviděla (nebyla jsem na DOD), jen ŠAF :D Ale Plzeň se mi jako město líbí a Prahu jsem nechtěla, takže jasná volba :)

14 komentářů:

  1. Moc Tě vítám má nová kolegyňko a gratuluji k pěknému začátku! Tvé články se čtou skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, snad se to bude dát číst i dál :) Na tvojí sofistikovanou úroveň nemám :( strašně se mi tvůj styl líbí.

      Vymazat
  2. Ahoj, chcem sa ta opytat ci si mala modelovky do Plzne z roku 2012?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nevím, z jakého roku byly, ale každopádně jsem měla ty troje modelovky - červená Bio, modrá Fyz a žlutá Chem :)

      Vymazat
  3. Aha dakujem, a nevies nejake info o tohtorocnych pijimackach?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiň za pozdní odpověď, každopádně netuším, jediné info je to, že by chemie už neměla být podle modelovek, ale kdo ví, jak to udělají :)

      Vymazat
  4. Ahoj :) chtěla bych se zeptat, zvýhodňuje se v Plzni nějak maturita z matiky? Nedávno mi to říkala spolužačka, ale já to nikde na stránkách fakulty nemůžu najít. Vím, že 1LF to zvýhodňuje a nejsem si jistá tou Plzní. Pořád se rozhoduju mezi maturitou z matiky nebo ájiny :D Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, o ničem takovém nevím :) A pokud je to stále stejné, tak na 1LF se nezohledňuje maturita z matematiky, ale známky z matematiky za 4 roky - nejhůře dvojka. Ale třeba si to blbě pamatuju :)

      Vymazat
  5. ahoj zeptám se tě, sice jsem na ekonomce, ale chystám se na medicinu, stačí se na tu plzen naučit tak nějak ty modelovky a projet učebnice chemie fyzika a bioška?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, na modelovky bych rozhodně nespoléhala, poslední rok to z nich nevychází, biologie nevycházela z modelovek ani když jsem dělala přijímačky já. Určitě bych jako základ projela látku střední školy za bio, chem a fyz a pak si na otestování znalostí prošla modelovky.

      Vymazat
  6. Ahoj, nemáš tušení, jestli zkoušky poslední dva roky z modelovek vychází? děkuju

    OdpovědětVymazat
  7. Ale tak důležité je, že jsi to zvládla, ne? :) Nebo jsem něco nepochopil. Mě v tomhle kdysi při přijímačkách na doktora pomohly přijímačky nanečisto online. Prostě jsem to tak dlouho drtil, až jsem se tam dostal. :-) Ale chápu a rozumím tomu, že každý to má trochu jinak. Každopádně bych z toho nedělal takovou vědu. Přijímačky jsou pohoda. To studium je teprve něco, co za to stojí!!! :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Omylem Medičkou Na Lfp: Přijímací Zkoušky (2015) >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Omylem Medičkou Na Lfp: Přijímací Zkoušky (2015) >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Omylem Medičkou Na Lfp: Přijímací Zkoušky (2015) >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    OdpovědětVymazat