pondělí 8. února 2016

Lékařská chemie

Zimní semestr už je za mnou a jelikož mě čeká opět učení na anču, tak nastal ten správný čas na psaní slibovaných článků :D
Tématické logo od googlu :)

Lékařská chemie je první zkouška v zimním semestru, a pro spoustu lidí i poslední. Na prvních praktikách nám říkali, že jí máme, aby se mezi všemi studenty udělala stejná startovní čára před biochemií, takže se vlastně jedná o takovou rozšířenou gymnaziální znalost chemie.
Za sebe můžu říct, že mě tenhle předmět bavil a oproti jiným (zdravím anatomii a biologii) mi nepřišel tolik náročný :)

Přednášky:
Konají se v pondělí po poledni v PRO.
Jestli na ně chodit, to záleží na každém individuálně. Já jsem byla na prvních dvou (kdy první byla sice zajímavá, ale pro zkoušku k ničemu a na té druhé jsme po chvíli šli domu, protože nefungoval projektor :D), a pak na posledních třech. Ty poslední určitě doporučuju, dozvěděli jsme se během nich i info o zkouškovém testu, poslední hodina pak byla čistě informační. O ostatních nemůžu soudit, ale je pravda, že se u zkoušení ptali na věci, u kterých vyloženě zdůrazňovali "To jsem říkal na přednáškách," a v učebnici nebyly.

Praktika:
Tenhle předmět má 5 praktik, kdy vyučující říká informace o praktické části zkoušky (analytická chemie, výpočty, organické vzorce), 2 praktika na úvod do laboratorních cvičení, 2 testová praktika (2x 2 testy) a dvoje laborky. Rozpis najdete na stránkách ústavu (Sylaby).
Asi dost záleží na vyučujícím, někdo si stěžoval a někdo byl spokojen :) S účastí je to různé (ofiko povolená 1 absence), my jsme se podepisovali na putující papír, takže ošulit se to i dá :) Jinak na laborkách je 100% účast.


Zápočtové testy:
  • latinské názvosloví anorganické chemie
  • chemické výpočty (látkové množství, titrace, roztoky, vyčíslování rovnic...)

  • organické vzorce (doporučuju naučit, využijete hoodně u zkoušky :) )
  • výpočty pH a pufrů

Materiály:
  • Habermann: Vybrané kapitoly z lékařské chemie
  • Humlová, Balvín: Praktická cvičení z lékařské chemie (lze stáhnout zde)
  • prezentace z přednášek (najdete na moodle a stránkách ústavu)
  • papíry se vzorci (je jich celkem 6 a potulují se na netu :) po skončení roku všechny materiály nahodím ke stažení)
  • laboratorní protokoly (pro praktickou část ústní zkoušky)

Zkouška:
Skládá se z testu a ústního zkoušení.
Termíny jsou každé pondělí v zimním zkouškovém, kapacita 60 míst. Je o ně velká rvačka, protože na ten první nikdo nechce, a tak pak vzhledem k počtu studentů zbývá pro každého 1 termín v zimáku. Další dva by se měly vypsat v květnu a září.

Test:
Má pět částí
  • otázky s abcd možnostmi (1 správná; žádné záludnosti)
  • dvě otázky na doplnění (název např. heptahydrátu síranu železnatého, koncentrace iontů v plazmě)
  • dva jednoduché příklady na vypočítání (ale bez kalkulačky)
  • organické vzorce - poznávačka
  • organické vzorce - nakreslit (vzorce z papírů + pár navíc... opravdu dost - i u ústní - bazírují na aminokyselinách, těch umět všech 20)
Max. je možno získat 45 bodů, minimum pro projití je myslím 32 bodů (tzn. fakt je důležitý se naučit ty vzorce)

Ústní:
Taháte si kartičku s 3+1 otázkami - 3 z teoretické části (a řekla bych, že je to dělané asi takhle - 1 z obecné + anorganiky, z organiky, z biochemie), 1 z praktické. Na konci zkoušení vás pak ještě nechají nakreslit nějaké vzorce, nesouvisející z otázkami (dřív je prý brali z těch papírů, mně je nadiktovali z hlavy).
Jedna ze základních věcí asi je mít toho správného zkoušejícího :D Nevím, co víc k tomu říct. Já jsem např. k praktické řekla asi tři věty a stačilo to, jiní u jiného zkoušejícího se museli snažit víc.
Zkusím se ještě nějak pozeptat a případně více infa dopsat :)

Jak jsem se učila:
  • primární věcí je nezanedbat přípravu - vzorce z organiky jsem se slušně naučila už na zápočtový test, takže před učením na zkoušku jsem si akorát prošla papíry se vzorci (kterých je víc než na zápočet) a vyhodila ty, co už jsem uměla/popř. si je osvěžila
  • nové vzorce jsem si vypsala a pokud to šlo, tak jsem si je rozložila na jednodušší (koenzym A) nebo si u nich připsala, co připomínají (kdyby byl zájem, můžu ty své papíry oskenovat a nahodit sem :D)
  • vzorce jsem si vypsala i na kartičky (jednak si to tím procvičíte a druhak to můžete tahat všude :D); kartičková metoda se mi osvědčila asi nejvíc :)
    kvalita lvl: neumím s tím novým foťákem
  • další dobrou metodou je, když vám někdo diktuje názvy sloučenin a vy je zakreslíte a pak zpětně zkontrolujete - protože u mě to nikdo nechtěl dělat, oblíbila jsem si internetové generátory slovíček - "vocabulary trainer"; jen to trochu zabírá čas na vypracování (používala jsem i na latinu)
  • na praktickou jsem si projela protokoly, tvorbu latinského názvosloví a vypsala si důležité vzorečky :D (měla jsem asi milion papírků :D)
  • k ústní teoretické jsem si jednou přečetla Habermanna (vynechala jsem zadní části - návykové látky atd.) a učila se z vypracovaných otázek
  • a to je asi tak vše :D
Čistě jsem na učení měla 4 dny, ale hodně mi to usnadnila včasná příprava (to když už jsem GIT nemohla ani vidět :D) a zápočtový test :)
Říká se, že pokud projdete test, tak ústní je brnkačka. Z mojí zkušenosti to bylo naopak, ale možná to bylo tím, že jsem spíš jela vzorce než se učila na ústní :D Ale hlavně jsem měla hodně štěstí na otázky.


Těm, co jdou v příštích dnech na ústní přeju hodně štěstí! A zbytek může klidně přihodit další info do komentářů :)

2 komentáře: