středa 22. června 2016

Krátké ohlédnutí za prvákem

Tak už i já hlásím, že mám prázdniny, yay! Upřímně, vůbec jsem to nečekala a docela i trvalo, než mě přešlo nutkání začít se něco učit :D Ale samozřejmě, už mě pro jistotu sem tam stresuje pomyšlení na druhák.

Jak o zimní zkouškový, tak hlavně o to letní jsem měla takový nestoudný štěstí, že už jenom čekám až mě na ulici vyžehlí meteorit, aby se obnovila vesmírná rovnováha :D Ale rozhodně se za to nezlobím (navíc, na průběžný testy jsem se fakt učila!), teď mě čeká ještě chvíle flákání, od července do práce, a pak co nejvíc cestování než začne škola.
Toho už se nemůžu dočkat, protože někdy v zimě jsem si do Chrome nainstalovala Momentum, a to mě každou chvíli provokuje krásnými fotkami ze všech koutů světa. Aaachjo, jak já bych cestovala! Letos by mohl být můj cestovatelský rok, pokud si ovšem dost vydělám a moc toho neutratím (aspoň bez jídla zhubnu :D). Ale o tom se třeba rozepíšu jindy, nechci nic zakřikávat. Zatím mám jistý jenom Vietnam (což je neskutečně super!) - možná z něho napíšu i nějaký článek, akorát, že mi v poslední době psaní moc nejde, tak uvidíme.
Cestovala bych tak moc, že dokonce i reálně pomýšlím na Erasmus ve třeťáku. Proto pokud je tu nějaký medik, co byl na erasmu/chce na něj, ať se mi prosím ozve na mail (vpravo) anebo do komentářů, sbírám informace. Přeci jenom bych byla ráda, kdyby mi studium v zahraničí bylo uznáno a já si nemusela brát meziročník :D
Mimochodem, kdo nezná: akční letenky, cestuj levně a další všude na netu

Momentum. Kdo nemá, tomu doporučuju, hned to zhezčí den :D Hodiny, možnost udělat si To do list a motivační citát. A samozřejmě knihovna neskutečně nádherných fotek, které se vám na pozadí střídají.

Momentálně je období přijímacích zkoušek a 25.7. se koná zápis do Plzně, tak jsem si řekla, že pro budoucí prváky napíšu pár slov k medině (jsem teď totiž strašně chytrá :DD (ironie)), třeba to někomu pomůže :)

  • Do prváku jsem lezla jako zvědavec a vylezla jako nadšený druhák. Pořád bych neměnila, pořád mě to baví a do školy se (po zasloužených prázdninách) těším. V lednu jsem pár dní strávila hledáním jiné školy, kam bych si dala přihlášku, kdyby mi to náhodou v létě nevyšlo, a žádnou jsem nenašla, prostě mě to jinam netáhne. I se mě dost lidí ptalo, jestli nebudu znovu zkoušet genetiku (článek o tom zde) a upřímně vám můžu říct, že po půl roce genetiky mě jakýkoliv genetický ambice přešly :D Zpětně jsem fakt neskutečně ráda, že se to stalo takhle a já jsem v Plzni.
  • Medicíny mezi sebou porovnávat nemůžu, protože osobně můžu posoudit jen jednu, ale za mě jsem v Plzni spokojená. Je nás tu cca 250, ano, je tu problém s místy na zkoušky (viz taková chemie) a ne, nejsme "ta jednoduchá medicína", pořád se učíme ty stejné věci, jen máme studijní plán, který z nás (aspoň v prváku) nechce sedřít kůži (myšleno nadneseně).
  • Velmi doporučuji si vzít Latinu A, i když jste jí nikdy neměli. Jednak to rychle doženete, druhak je pak v zimáku jinak jen jedna zkouška a je lepší si ulehčit letní zkouškové.
  • Důležitý je vydržet přes první zápočťák z anatomie, pak už to jde samo :D

Jo a nezapomeňte si zarezervovat kolej, co nejdříve, mizí hrozně rychle. Kdyby byly ještě nějaký dotazy, klidně napište na mail či sem, ráda poradím, budu-li vědět :)

P.S.: Celý zkouškový jsem měla nutkání kreslit a vyloženě mě trýznilo, že nemůžu a teď, když mám volno, tak hádejte, kolikrát jsem sáhla na tužku... Hlavně, že všude tahám skicák! Klasika.

9 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, ohledně koleje - kdy ji můžu objednat, případně zarezervovat? Čekám na zápis do Prváku, protože ještě nejsem OFICIÁLNĚ přijat, ale pokud lze "bloknou" již v předstihu, budu jedině rád.
    Kdyby jsi měla i typ, na jakou kolej nejlépe z hlediska dostupnosti fakulta/knihovna - děkuji za připomínku.
    Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, kolej můžeš rezervovat už teď :) Možná už jsou dokonce i zabrané, místa mizí rychle, ale vždycky se můžeš dát na čekačku a často to vyjde :)
      Co se týče dostupnosti, tak nejlepší (pro prvák určitě, všechny pavilony jsou u sebe na pětníku) je kolej Bolevecká - 5 min chůze od PRO a PAV a 3 min rychlé chůze k zastávce. Už jsem ale slyšela, že je možná zabraná. Další v dobré vzdálenosti je kolej ŠAF, v té je přímo knihovna a hodiny jazyků a je jednu stanici tramvaje/cca 10-15 min chůze (podle toho, jak moc spěcháš :D) od PRO a PAV.
      Poslední kolejí je Heyrovského, tam je místo snad vždycky, ale taky je kolej "až" na Borech (osobně odzkoušeno, že je to od školy cca 20-30 min, podle toho, jak stíháš přestupy).
      A pokud bys chtěl Bolevárnu a nebylo by místo, tak vím, že dost mediků se hlásí na kolej Boleveckou od ZČU, která je hned vedle. Není to problém a místo je tam snad celý rok :D
      Snad ti to pomohlo :)

      Vymazat
    2. OK, děkuji za rychlou reakci.. Snad se poštěstí!

      Vymazat
  4. Ahojky :) Tak já už mám konečně taky volno a doháním resty ve čtení článků :D Moc moc ti gratuluju, úplně se ztotožňuju s tím, co píšeš a je to fakt bomba. Vietnam? Teď jenom tiše závidím!!! Maximálně si to tam užij, bude to fakt bomba :)) Doufám, že nám druhák půjde stejně skvěle jako prvák, jak to tak vidím, těch 6 let uteče jako voda :) Krásné prázdniny!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já se k restům pořádně dostala až teď, takže hltám všechny články :D Děkuju a taky strašně gratuluju, u vás s tou změněnou akreditací to musel být strašný oser!
      Krásný prázdniny i tobě :)

      Vymazat
  5. Ahoj🙂Tvuj blog me silene inspiruje, letos jsem se dostala na medinu v Plzni a shanim si pomalu kolej. Chci se zeptat, jestli nevis odkdy si je muzeme rezervovat. Planuju bydleni na Bolevecké, ale zatim me to nepusti k zavazne rezervaci.
    Jinak moc dekuju za to, co delas, je to skvely 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      dneska jsem na to ještě speciálně koukala na koleji a máme tam napsané, že se přihlašuje od 1.6., tak nevím :/ Pokud tě to nepustí, zkus napsat vedoucí koleje. Já už si na příští rok kolej nezařizuju, tak nevím :)
      A děkuji moc! :)

      Vymazat