pondělí 12. září 2016

Cizí jazyk - Angličtina

Cizí jazyk je povinný a bude vás provázet celý první ročník, jedná se tedy o předmět dvousemestrální. Na zápise si volíte jeden z čtyř (angličtina, němčina, francouzština, španělština) cizích jazyků a podle počtu zájemců se pak otvírají jazykové třídy. Nejčastější je samozřejmě angličtina, zároveň byla otevřena i Němčina.
Při zápise se také píše krátký test z angličtiny, který má zjistit vaší úroveň a následně vás zařadí do příslušného kruhu, Nejsem si jistá, jak moc je to pravda, protože situace s angličtinou v našem kruhu byla hodně různorodá. Každopádně se předpokládá znalost angličtiny na úrovni B1-B2 a rozvíjí se především medical English, gramatika se jen opakuje. Ale i když s angličtinou třeba trochu bojujete, nemusíte se bát, umí ocenit i zlepšení během roku, když na sobě pracujete.

Semináře:
Konají se na ŠAF, rozvrh dle kruhu.
Během roku se  probírají orgánové soustavy v angličtině, výslovnost medicínských termínů, k tomu přidružená gramatika + opakování gramatiky ze střední školy (časy, kondicionály, členy). Zároveň jsme museli každý vypracovat jednu prezentaci na námi zvolené téma vztahující se k medicíně; jiné skupiny dostali předem vybraná témata z první pomoci.

Upřímně mě moc nebavily. Tohle byl jediný předmět, kdy jsem si za celý rok poctivě vybrala všechny povolené absence (celkem 4) a nemám ani pocit, že by mě to nějak ochudilo. Asi hodně záleží na vyučujícím.

Zápočtové testy:
Píše se na konci každého semestru jeden. Známka z posledního testu u nás rozhodovala, jestli můžeme k předtermínu. Jiná skupina pak kvůli předtermínu musela absolvovat nějaký speciální počítačový test (nepletu-li se :D).
Jestli budete mít paní K. K., můžete mi napsat a možná ještě někde vyhrabu ukázkové zápočtové testy :D Umí být docela zákeřná.

Materiály:
  • Holá, Kopřivová: Medical English vol. I - bohatě stačí, je tam vše, co po vás u zkoušky budou chtít
  • + vytisknuté papíry s gramatikou (budou vám posílat na e-mail)
Zkouška:
Zkouška se skládá ze dvou částí, a to písemného testu (vysvětlování slovíček a gramatika) a ústního zkoušení. Při ústním zkoušení si taháte jedno ze 17 témat z učebnice + každý zkoušející si přidá nějaké svoje (my měli nějaké téma z psychologie).
Jedná se většinou o pohodovou zkoušku, stačí, když se naučíte vše, co je v učebnici + slovíčka, která padla na hodině. Většinou ani nemají rádi, když jdete moc do anatomických detailů. A na hodinách nesmíte být moc protivní :D
Bývá vypsáno několik předtermínů a termíny jsou pak i o prázdniny, není se tedy čeho bát.

Jak jsem se učila:
Prošla jsem si víckrát celou učebnici, plus si ke každému tématu vypsala slovíčka, která jsem neznala a krátkou osnovu. Celkem jsem se učila asi tak jeden den a jedno panické ráno a naprosto to stačilo :) Ne, že bych měla moc na výběr, protože jsem se o tom, že jdu na zkoušku, dozvěděla dva dny předem :D aneb ať žije včasné opravování zápočťáků... 
Je to vlastně základní anatomie v angličtině, takže jde jen o to, abyste si to v hlavě přeložili.
(Ale samozřejmě jsem slyšela i o zkoušení, kdy zkoušející byla zákeřná, takže já se svým naučeným minimem bych neobstála. Všechno je o štěstí...)

1 komentář:

  1. Tohle by mělo být cílem každé jazykové školy. Přijde mi, že v poslední době jazykovky produkují velké množství "lingvistických specialistů", kteří mají pouze POCIT, že jazyku rozumějí. Ve svém oboru se s nimi setkávám poměrně běžně. Jsou to rádoby logistici, kteří ale ve finále nezařídí ani přeprava zásilek do zahraničí, protože musí komunikovat s cizojazyčným klientem. Takový člověk pro mě jazyk neovládá, pouze se ho učil.

    OdpovědětVymazat