čtvrtek 16. února 2017

Události a objevy třetího semestru

Dlouho jsem se neozvala, nejdřív nebyl čas, potom zase chuť a motivace. Vánoce mi protekly mezi prsty a hned hurá na učení histoly, abych měla co nejdřív klid. Zkoušky jsem nakonec plánovaně odpráskla v poměrně slušné rychlosti a dopřála si zasloužený odpočinek, jehož konec je za rohem. A než se pustíme do toho obávaného a ošklivého letního semestru druhého ročníku, připravila jsem si pro vás shrnutí zimáku.

Jsem připravená!
Pocity z histolky v kostce.
Teda v obrázku.

Histologie a embryologie:
Zkouškový předmět a v závěru docela příjemný. Na praktikách se probírá speciální histologie, na přednáškách zase celá embryologie. Asi záleží na vyučujícím, ale my jsme měli skvělého a praktika mě i bavily :) Hodně se kreslí, pořád se kouká do mikroskopu a k tomu kus teorie. Ke zkoušce mi tehdy BezKofeinu napsala, že se jedná o "zkoušku za odměnu". Při učení jsem jí trošku proklínala, protože toho bylo hodně a samý srajdy, zvlášť embryola. Ale nakonec jí musím dát za pravdu. Zatím nejmilejší ústav a nejpohodovější zkouška! :) Víc se rozepíšu v příslušném článku.

Topografická anatomie:
V zimní semestru se dočkáte pitev, popiteváku i dalšího stresu z nekončící anatomie. Jak já jsem byla po zkoušce šťastná, že konečně jsem se téhle hrůzy zbavila! Anča v prváku byla poměrně v pohodě a zajímavá, ale různá regia a trigona u topky a smysly k tomu, jo, tak nějak si představuju peklo. Učení mě silně nebavilo a zkouška podle toho vypadala. Nicméně se zase ukázalo, že strašně záleží na tom, k jakému zkoušejícímu se dostanete. Já jsem za pana O. velmi šťastná, jinak bych se s topkou trápila na dalším termínu :)
Zápočťáky se píšou celkem 4 - topka hlavy; krku a hrudníku; břicha; smysly; obtížnost je různorodá podle vyučujících. Více o zkoušce i předmětu v samostatném článku :)

Fyziologie:
Asi největší strašák druháku, z kterého mám smíšené pocity. Na jednu stranu mě ten předmět baví (vynecháme-li fyzio dýchání! :D), na druhou se fakt upřímně děsím zkoušky v létě a obrovského objemu učiva, zvlášť mraku čísel. Na ty mám hodně špatnou paměť a zatím je fyzio hlavně o hodnotách (anebo se na ně klade moc velký důraz). Achjo :D
Protokoly jsou jako hezký doplněk, jsem ráda, že se netlačí hlavně na ně, a praktika jsou pohodovější. Některé úkoly bývají vtipné, jiné zas zajímavé, myslím, že každý si tam něco najde :) Akorát jsou cvičení neskutečně dlouhá, a to se nám v letňáku o hodinu prodlužují. To už tam budu fakt regulérně spát :D
Zápočtové testy se píšou vždy po skončení jednoho bloku, za zimák byly 3. Co jsem slyšela, tak dřív byly opravdovým strašákem, a protože na nich spousta studentů vylítala, cca 3 roky zpátky změnili koncept. Takže teď, pokud se na to úplně nevykašlete, jsou zápočťáky lehké, podle mě až moc. Týden před testem dostanete soubor cca 600 otázek pravda-nepravda a stejné otázky jsou i u zápočťáku. Spousta lidí se tak teorii vůbec neučí anebo jen okrajově a myslím, že se z toho všichni u zkoušky pěkně pos... Ale taky se můžu mýlit, to ještě uvidíme :)
Největším zážitkem zimního semestru na fyzio asi bylo nabírání krve, ke kterému jsme se dostali poprvé. V tu chvíli u mě adrenalin stoupl do závratných výšin, rozbušilo se srdce, a to i přesto, že jsem byla na bezpečném konci jehly :D Ale cítíte se pak jako strašný doktoři! (nebo aspoň já...)

Biochemie:
Protokoly z biochemie mi ukázaly, že překlepy jsou hřích, grafů v excelu se jen tak nezbavím a i na medicíně mě čekají extrémně zbytečné věci. Proč, když máme připravený protokol přímo na vyplnění, ho nenapsat znovu a jinými slovy? Vždyť máme tolik volného času! A ještě nám ten protokol tak 2x vrátit na předělaní, prosím. Ti, kdo se to rozhodli psát ručně, hodně rychle měnili stanovisko :D
Samozřejmě to není u všech vyučujících, některé kruhy odevzdávali protokoly jen skupinově anebo vůbec. Je to jako vždy o štěstí :D Nemám pocit, že by mi ty hodiny strávené nad protokoly a následnou opravou daly něco navíc. Na zápočťáky jsem se musela učit stejně.
Zápočtové testy za zimní semestr jsou 2 a nejsou zrovna jednoduché. Kolikrát se v nich vyskytovaly věci, které se nedaly dohledat ani ve studijních materiálech. Kdyby po fakultě nekolovaly vytažené testy, které s těmi letošními byly trochu podobné, tak jsem namydlená :D
Na druhou stranu, témata zvolená na praktika byla zajímavá, zvlášť ty, kde jsme zjišťovali přítomnost Leidenské mutace z bukálního výtěru. Škoda, že já jsem chvíli před tím šla na celorepublikové testování od synlabu, jinak bych si ráda otestovala sama sebe :D Kdyby nebylo předimenzovaných protokolů, tak se na ten předmět fakt těším a mám ho ráda.

Klasika.

K tomu byl taky tělocvik, pokračující do letního semestru a volitelné předměty. Nic moc ke psaní :D

A co letňák?
V letním semestru nám pokračuje fyzio s biochemkou a přibude Mikrobiologie. Před letním zkouškovým varují všichni, stresují se z něho i spolužáci, takže se nemůžu dočkat. Taky bych si měla domluvit ošetřovatelskou praxi o prázdninách - pokud má někdo rady a návrhy, sem s nimi! 

Za neaktivitu se omlouvám, ale jednak nemám moc chuť psát a druhak nevím o čem. Přijde mi, že všichni mediblogeři mají oproti mně zajímavější studia :D Ale věřím, že se to jednoho dne zlomí. Co se týče chuti a motivace, zrovna procházím malým "depka" obdobím, do kterého mě uvrhla situace a zjištění půlky ledna a pořád se s tím nějak nemůžu srovnat. Zanedbávám všechno a skorovšechny, tak se nebojte :D Čas trávím flákáním, čtením, hraním her a kreslením, zkrátka strašně produktivní :D Ale už jsem aspoň pootevřela učebnice. Přeci jen, letní semestr klepe na dveře a nebude to žádná sranda. A ty slíbené články jednoho dne napíšu!

11 komentářů:

  1. Prax do Motola jak ja kamo, bude sranda!
    Mimochodom, pri "pohodovej" histole som ťa chcela zabiť, u nás je to hneď po patole najväčie hovadooo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je to pohoda dle zkoušejícího :D Dva chtějí hodně (ale ten jeden je milej), zbytek je hodnej a nenáročnej :D U nás je právě zase vyhazovačka fyzio :/
      Do Motola se asi nedostanu, pokud vím, tak berou vás z 2LF přednostně :D a hlavně by to nebylo dobrý s ubytkem :/ Ale teď jsem v Praze docela často, tak se třeba potkáme! :D

      Vymazat
    2. Ty vole, napíš mi komentár na blog keď tu budeš zas, stretneme sa! Na mail dosť často zabúdam. :D

      Vymazat
  2. Po zkoušce z fyzioly jsem se cítila jako královna. Po zkoušce z biochemie jako nepoužitelný odpad, spodina společnosti a idiot. :D K zimáku ti gratuluji a do letňáku držím pěsti a palce.
    Máš už zhruba představu, na jakém oddělení bys praxi nejraději absolvovala?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to je tak pozitivní :D
      Já vůbec nevím, všichni doporučují gyndu, ale ta mě děsí strašně moc, tak možná chirurgii... jako v rámci toho, že bych se chtěla možná v budoucnu věnovat hematologii, jsem uvažovala nad plzeňskou hematoonkologií, ale nevím, jak moc si na to troufám. Anebo asi internu. Vlastně v tom vůbec nemám jasno :D Co bys radila a kde jsi dělal praxi ty? Doporučíš větší nebo menší nemocnici?

      Vymazat
    2. Praxi jsem měla v okresní nemocnici na oddělení ortopedie, celkem 24 lůžek. Mohla jsem po domluvě na sály, jinak jsem byla u pacošů. Spoustu mě nechali dělat samotnou. Primárně jsem si vybrala chirurgické oddělení, protože jsem nechtěla na internu, a už vůbec ne na gynekologii nebo dětské :D Kdybych šla na praxi znovu, volila bych opět buď ortopedii nebo obecnou chíru.

      Pokud se chceš zaměřit interním směrem, klidně zkus tu hemču. Myslím, že ti, byť ošetřovatelská, praxe dá víc, než kdybys ji měla trávit někde na sálech (tedy pokud nechceš simultánně dělat i chirurga). Ve větších nemocnicích (a o fakultce to platí obzvlášť) bývají zajímavější případy, ale taky pěkný šrumec, na těch menších jsou většinou rutinní záležitosti (a taky šrumec) :)

      Vymazat
    3. Děkuju, já si podle tohohle vyberu :))

      Vymazat
  3. Omg omg omg!!! Nechápu, který člověk dokáže publikovat článek ve třičtvrtě na šest ráno!! :D Každopádně strašně moc gratuluju ke zkouškám, jsi skvělá! ♥ Letňák máme vyvážený tak podobně - neboli se z toho poserem. Nám ještě kromě mikry přibyla propedeutika a teoretické základy klinické medicíny - abychom se asi nenudili nebo já nevím :D Ve fyzio píšeme každou hodinu vstupní testy (7/10 musíme mít, aby nám uznali účast) a já mám docela chuť jít se s pomyšlením na zkoušku z fyzio a bch zabít. Snad to zase nějak přetrpíme a přeskáčem úspěšně!!! :))

    Btw, praxi mám domluvenou na jednom odd. u nás v okresní nemocnici (sdělím detaily na hangouts, pokud si mě přidáš zatimnadsena1@gmail.com ).

    Měj se zatím kráásně a držím palce!!! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ten blog z nějakýho důvodu kecá s časem uveřejnění, bylo to ve 12 odpo :D
      Děkujuu a ještě víc děkuju za povzbuzení v tom směru, že vlastně nás ještě tolik nedřou z kůže :D obdivuju tebe v Brně, máte to fakt nasazený! Ale vím, že to zvládneš :)

      P.S.: Co jsou to hangouts? Já jsem poměrně zastaralý tvor, co si nedávno záložil instagram :DD

      Vymazat
  4. Neučí ťa náhodou biochemku pani Ch.? :D

    OdpovědětVymazat