úterý 13. února 2018

Uznávání předmětů z Erasmu aneb jak to proplout bez meziročníku

Vstávám z mrtvých, abych vás obohatila článkem na téma, na které jsem dostala pár dotazů, a které je často pro všechny, co nad Erasmem na medicíně přemýšlejí, to nejpalčivější. Uznají mi ty předměty nebo budu muset do meziročníku?



Hned na úvod je dobré si přiznat, že jasnou odpověď pro všechny nemám. Každá fakulta si vyřizuje Erasmus jinak (slyšela jsem dokonce, že na některých je ve třeťáku zakázaný!), a to samé platí o uznávání předmětů. Proto budu psát jenom konkrétně o mém Erasmu a o Plzni.

První dobrá zpráva (hlavně pro mě :D): Nejdu do meziročníku, juch! Dokonce jsem se zbavila zkoušky z Psychologie v letňáku, protože mi byly uznané dvě zkoušky, které jsem skládala na Erasmu, jako její ekvivalent.

Druhá dobrá zpráva (hlavně pro vás): Předměty, které jste na Erasmu absolvovali, se uznávají na studijním. Garanti předmětu s tím vůbec nepřichází do styku.
I když se trochu obávám, že pro příští ročníky všechno bude jinak, protože už loni se prosadila úprava, že ještě před odjezdem musíte mít na svém Learning Agreement podpisy vyučujících všech předmětů, z nichž budete na Erasmu skládat zkoušku a žádat o uznání. Nakonec to ale po nás nikdo nechtěl, tak doufám, že to bude tak i nadále...

Jinou písničkou už jsou předměty, které mají v zahraničí jinak anebo je během Erasmu neabsolvujete, i když byste v daném semestru měli. V takovém případě vás čeká oběhávání klinik/ústavů a přímá domluva s garanty předmětu.

U mě se to týkalo Imunologie a Patfyzu, které v Litvě byly zahrnuty pod modul Pathology. Imunologie tam byla pouze ve formě přednášek a zakončená zápočtem, Patofyziologie zase měla jiné curriculum seminářů, kdy jsme nedělali žádná praktická cvičení.
Na Imuno byli moc hodní a vyšli mi maximálně vstříc, stačilo jim dodat jen potvrzení, že jsem napsala zápočtový test v Litvě a známku z něj a mohla jsem jít v ČR na zkoušku (kde byli mimochodem taky moc hodní, byla to stejná pohoda jako je Histola). Domluva na Ústavu patofyziologie už byla horší, finální dohoda padla až minulý týden, kdy jsem tam došla osobně. Ale musím zase říct, že mi taky vyšli hodně vstříc, domluvili jsme se na tom, že praktické dovednosti doženu s zubaři, kteří v letním semestru dělají to, co všeobko v zimním. Výborné načasování, jsem moc šťastná! Jakože vážně, taky se na mě mohli vyprdnout, a pak bych se u zkoušky potila víc než obvykle :)

Skoro se mi až chce říct: Haha, kdybych tohle věděla předem, tak jsem se vůbec nestresovala. Takhle jsem měla většinu času hladinu kortizolu až někde v stratosféře.


Jak tedy na uznání předmětů z Erasmu?

U předmětů, které na Erasmu mít nebudete anebo jsou sloučené do jednoho, se nejdříve domluvte s garanty oboru, abyste věděli na čem jste. Co budete muset po návratu udělat, co dohánět... Určitě je možné to řešit až po návratu, ale já nejsem zase takový kaskadér, takže mám ráda v ruce aspoň nějakou dohodu hned na začátku.
U ostatních předmětů podle studijního plánu vám prozatím (budu aktualizovat o vývoji) stačí, když si před odjezdem z Erasmu necháte potvrdit datum odjezdu na Confirmation of Study Period a vyzvednete si, popř. doma počkáte na Transcript of Records. S oběma papíry a indexem se následně vydáte na studijní a necháte si všechno potvrdit.
A to je všechno :)

Speciální okénko pro druháky, kteří přemýšlejí nad Erasmem ve třeťáku:

Nebojte se toho. Skloubit studijní plán s erasmáckým ve třeťáku není nic jednoduchého, protože každá fakulta má preklinické předměty rozházené jinak, ale jde to. Jsem toho živoucím důkazem! :D Stačí si jen vybrat správnou fakultu, kde se předměty nejvíc potkávají. To znamená obětovat tomu víc času a přemýšlet u toho, případně se dopředu ptát garantů předmětu.

Jenom počítejte s tím, že pokud vyjedete na celý rok nebo na letní semestr, tak zkoušku z patologie a patfyzu musíte v ČR opakovat, tu vám nikdo neuzná.

Hlavně to nedělejte jako já. Já jsem nad tím moc nepřemýšlela a až do minulého týdne jsem nevěděla, jestli nepůjdu do meziročníku. Sice při mě stálo štěstí a vyšlo to, ale radši bych si ty stresy odpustila.

Jo a nechám vám tu slova našeho nového studijního proděkana pro zahraniční výjezdy: "Je dobře, že jste jela a čím dřív, tím líp!" :)

20 komentářů:

  1. A ty jsi vybírala kam pojedeš, podle toho, jaký předměty tam vyučují? Nebo jsi si prostě vybrala zemi, a předměty řešila až pak?

    OdpovědětVymazat
  2. Vybírala jsem podle předmětů, ale bohužel jsem nekoukala na všechny pořádně :) ale i tak se to zvládlo.

    OdpovědětVymazat
  3. ipvanish-crackis for Windows XP, 8, 8.1. I can only assume that the web did not originate as a playground for both men and women, interrogators and hackers. The people who set it up did not have in mind what would contribute to their benefit.
    new crack

    OdpovědětVymazat
  4. This article is so innovative and well constructed I got lot of information from this post. Keep writing related to the topics on your site. Avira Free Antivirus Pro Crack

    OdpovědětVymazat
  5. Your website is fantastic. The colors and theme are fantastic.
    Are you the one who created this website? Please respond as soon as possible because I'd like to start working on my project.
    I'm starting my blog and I'm curious as to where you got this from or what theme you're using.
    Thank you very much!
    screenhunter pro crack
    train simulator free game crack
    virtual safe professional crack
    makemusic finale crack

    OdpovědětVymazat
  6. I really appreciate your clever writing as a design for your blog.
    Is it a payment problem or did you receive it yourself?
    In any case, it is best to stay in writing.
    It's rare to see a webpage as beautiful as this one.
    microsoft office 2010 crack
    libreoffice crack
    cyberlink youcam crack
    pdfzilla crack

    OdpovědětVymazat
  7. . A person like you always stands behind the team in good as well as the hard times. We couldn’t have asked for a better team member than you!
    sony vegas pro crack
    vmix pro crack
    teamviewer crack

    OdpovědětVymazat
  8. This is a really great post, I like Mens Shearling Jackets I am interested in reading this post.
    RAGE 2 Crack
    windows 10 pro

    OdpovědětVymazat
  9. You are so interesting! I don't think I've read anything like this before. It's great to find someone with real ideas on this topic. Indeed ... thank you very much for starting. This site is something needed on the internet, not real!
    This is a great blog! Your site is loading too fast!
    What type of web server do you use? Can you send me an affiliate link for your web host?
    world of tanks wot crack
    polarr photo editor pro crack
    icecream pdf editor crack
    apowermirror crack

    OdpovědětVymazat

  10. I like your all post. You Have Done really good Work On This Site. Thank you For The Information You provided. It helps Me a lot.
    it Is Very Informative Thanks For Sharing. I have also Paid This sharing. I am ImPressed For With your Post Because This post is very
    is very beneficial for me and provides new knowledge to me. This is a cleverly
    written article. Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it. It Is very Wounder Full Post
    any video converter pro crack
    any video converter pro crack
    any video converter pro crack
    any video converter pro crack
    any video converter pro crack
    any video converter pro crack
    any video converter pro crack
    any video converter pro crack
    any video converter pro crack
    any video converter pro crack

    OdpovědětVymazat
  11. Thank you
    This is good news and it helps. I'm happy with that
    recently shared this helpful information with us. These words are so wonderful, thank you! Many thanks to the owner of this site for sharing this interesting post in this site. It's really fun. You are a very experienced blogger.
    I have joined your RSS feed and look forward to some of your best posts.
    mcafee antivirus crack
    tenorshare reiboot for android pro crack

    OdpovědětVymazat
  12. Thank you
    This is good news and it helps. I'm happy with that
    recently shared this helpful information with us. These words are so wonderful, thank you! Many thanks to the owner of this site for sharing this interesting post in this site. It's really fun. You are a very experienced blogger.
    I have joined your RSS feed and look forward to some of your best posts.
    movavi video suite crack
    reg organizer crack

    OdpovědětVymazat
  13. it upholds duplicating to and sticking from any of these markup dialects. MathType Full Crack backings condition numbering and designing conditions, reordering HTML labels, and then some. Process Lasso Pro 10.3.1.10 Crack

    OdpovědětVymazat
  14. Battlefield crack downsizes things in an intriguing, high-stakes way, separates players into assaulting and shielding armed forces that battle about a direct series of goals to build up predominance across the entire guide. it’s more to do with an off-track vision and messy execution.
    OneSafe Data Recovery Crack This astounding application accompanies every one of the new provisions and instruments you need for this cycle.
    EasePaint Watermark Remover Crack Erasing an article from a photograph or film is definitely not a simple assignment, and the standard illustrations or film-making devices offer restricted alternatives for doing as such.

    OdpovědětVymazat
  15. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    GlassWire Elite Crack
    VSO ConvertXtoDVD Crack

    OdpovědětVymazat